10 września 2012

Placek z agrestem

Przepis na to ciasto znalazłam rok temu już po agrestowym sezonie. Długo czekałam, żeby móc je zrobić i spróbować - ale było warto. Ciasto jest pyszne i znika w oka mgnieniu :-)


PLACEK Z AGRESTEM


200 - 300 g mąki
100 ml mleka
14 g drożdży
1 łyżka masła
9 łyżek cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajo
1 żółtko
125 g twarogu
500 g agrestu
250 ml soku jabłkowego + 3łyżki
1/2 opakowania budyniu waniliowego (na 05 l mleka)
szczypta soli


Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie - wlewamy rozczyn z mleka i drożdży i zasypujemy mąką z brzegów. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do mąki wraz z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru, żółtkiem, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok 30 minut).
Twaróg ucieramy z jajkiem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie wykładamy masę serową pozostawiając przy brzegach około 2cm wolnego miejsca. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni - studzimy.
Agrest myjemy i oczyszczamy z ogonków. Budyń dokładnie mieszamy z 3 łyżkami soku jabłkowego. 250 ml soku jabłkowego, 5 łyżek cukru zagotować, dodać agrest. Dodajemy budyń i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Masę budyniowo-agrestową wykładamy na ciasto.

Placek z agrestem


Przepis zaczerpnięty z pisma "Z ŻYCIA WZIĘTE - PYSZNE CIASTA Z OWOCAMI".



SMACZNEGO :-)





3 komentarze:

  1. babcia moja podobny robiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym bardzo chciała móc odtworzyć choć kilka babcinych przepisów...

      Usuń
  2. Wygląda przepięknie, zapachniało mi aż tutaj!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...