PLACEK Z AGRESTEM
200 - 300 g mąki
100 ml mleka
14 g drożdży
1 łyżka masła
9 łyżek cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajo
1 żółtko
125 g twarogu
500 g agrestu
250 ml soku jabłkowego + 3łyżki
1/2 opakowania budyniu waniliowego (na 05 l mleka)
szczypta soli
Mleko lekko podgrzewamy,
rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej
wgłębienie - wlewamy rozczyn z mleka i drożdży i zasypujemy mąką z
brzegów. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do mąki wraz z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru, żółtkiem, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok 30 minut).
Twaróg ucieramy z jajkiem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie wykładamy masę serową pozostawiając przy brzegach około 2cm wolnego miejsca. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni - studzimy.
Agrest myjemy i oczyszczamy z ogonków. Budyń dokładnie mieszamy z 3 łyżkami soku jabłkowego. 250 ml soku jabłkowego, 5 łyżek cukru zagotować, dodać agrest. Dodajemy budyń i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Masę budyniowo-agrestową wykładamy na ciasto.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do mąki wraz z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru, żółtkiem, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok 30 minut).
Twaróg ucieramy z jajkiem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie wykładamy masę serową pozostawiając przy brzegach około 2cm wolnego miejsca. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni - studzimy.
Agrest myjemy i oczyszczamy z ogonków. Budyń dokładnie mieszamy z 3 łyżkami soku jabłkowego. 250 ml soku jabłkowego, 5 łyżek cukru zagotować, dodać agrest. Dodajemy budyń i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Masę budyniowo-agrestową wykładamy na ciasto.
Placek z agrestem |
Przepis zaczerpnięty z pisma "Z ŻYCIA WZIĘTE - PYSZNE CIASTA Z OWOCAMI".
SMACZNEGO :-)
babcia moja podobny robiła :)
OdpowiedzUsuńJa bym bardzo chciała móc odtworzyć choć kilka babcinych przepisów...
Usuń