13 stycznia 2014

Placek czarno-biały ze śliwkami

Pierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-)

Placek czarno-biały ze śliwkami

PLACEK CZARNO-BIAŁY ZE ŚLIWKAMI


200 g margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
6 jaj
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
śliwki (około 10)

cukier puder do posypania
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych


Żółtka jajek oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę.
Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając stopniowo dodajemy żółtka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia - ucieramy aż składniki się połączą (uzyskamy dość gęste ciasto). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy śliwki i pozostałą część ciasta (białą) - wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez około 50 minut.
Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi migdałami.

Placek czarno-biały ze śliwkami 

SMACZNEGO :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...