8 października 2012

Śliwki w cukrze

Jupi!!! Ząb już nie boli, będzie uratowany więc humor mi powraca. Dziś pokażę Wam skąd biorę śliwki do szarlotki mamy nawet w środku zimy, czy na początku wiosny. Robi się je szybciutko, a potem można się już tylko delektować,  nie koniecznie ograniczając się tylko do ciasta ;-)


ŚLIWKI W CUKRZE


3 kg śliwek (wychodzi 5 słoików ok 700 ml)
6-8 łyżek cukru na każdy słoik


Śliwki myjemy i usuwamy ogonki oraz pestki. Słoiki z nakrętkami również myjemy. W każdym słoiku układamy śliwki warstwami, przesypując je cukrem. O tak:


Śliwki w cukrze

Mniej więcej co drugą warstwę lekko dociskamy, aby pozbyć się powietrza przebywającego między śliwkami.


Śliwki w cukrze

Śliwki układamy do samego brzegu słoika, tak aby zakręcając go trzeba było je lekko docisnąć.


Śliwki w cukrze

Tak przygotowane, zakręcone słoiki wstawiamy do garnka, nalewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Czas liczymy od zagotowania się wody.


Śliwki w cukrze

Po 30 minutach słoiki wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.


Śliwki w cukrze


SMACZNEGO :-)



Domowy Wyrób



3 komentarze:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...