4 sierpnia 2012

Szarlotka Mamy

To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Mama ma kilka sztandarowych ciast, a ta szarlotka sprawdza się w każdej sytuacji. Na przestrzeni lat zaproponowałam modyfikację i dodałyśmy śliwki - z nimi, czy bez smakuje rewelacyjnie.

SZARLOTKA MAMY

Składniki na blachę  25 X 35

0,5 kg mąki
250g margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 kg kwaskowych jabłek
1 cukier waniliowy
3 białka

margaryna do wysmarowania blachy
bułka tarta


Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Jeśli mają dużo soku, cześć odciskamy. Teraz doprawiamy je cukrem waniliowym. Następnie ubijamy pianę z białek na sztywno. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm - wykładamy nim blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Na ciasto wykładamy starte jabłka, a na nie ubitą pianę z białek. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C.

Szarlotka mamy

 W wersji ze śliwkami układamy połówki śliwek skórką do dołu między jabłkami a pianą z białek.


SMACZNEGO :-)


Smaki naszego dzieciństwa

2 komentarze:

  1. szarlotki z receptury mamy są najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asieja nie tylko szarlotki ;) pozdrawiam :)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...