7 lutego 2013

Oponki serowe

Będę bardzo oryginalna i w ramach tłustego czwartku przedstawię Wam przepis na... oponki :-D Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane z dzieciństwa. Dawno, dawno temu moja mama i ciocia umawiały się i wykonywały je razem. Caaaałe góry oponek :-) Czwórka dzieciaków miała co jeść, a i dorośli nie narzekali. Miło po latach powrócić do tych wspomnień pogryzając przy kubku herbaty... oponkę :-)

Oponki serowe

OPONKI SEROWE


0,5 kg białego sera
1 szklanka cukru
1/2 margaryny
2 jaja
1 łyżeczka sody
1 kg mąki pszennej
2 łyżki śmietany
olej do smażenia

Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości około 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, a w nich za pomocą kapsla otwory.
Wycięte oponki smażymy jak pączki - na głębokim oleju, gdy zarumieni się jedna strona, odwracamy i rumienimy drugą stronę. Wyjmujemy na talerz, a po odsączeniu z oleju przekładamy na drugi talerz i oprószamy cukrem pudrem.

Oponki serowe

Oponki serowe

SMACZNEGO :-)


4 komentarze:

  1. Piękne te oponki! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobne robimy w domu.
    Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym takich nie zjadła, mam uczulenie #:

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...