Postanowiłam urozmaicić sobie kolację, a przy okazji rozszerzyć znajomość kuchni polskiej. I oto znalazłam przekąskę bardzo smaczną i szybką w wykonaniu. Oczywiście składniki niczym nie zaskakują, ale warto się "poświęcić". Kolacyjka wyszła pysznie i znikała w oka mgnieniu :-)
Jajeczna awanturka |
JAJECZNA AWANTURKA
6 jaj ugotowanych na twardo
1 puszka sardynek w oleju
1 średnia czerwona cebula
1 duży pomidor
szczypiorek
sól
pieprz kolorowy
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połowę. Sardynki wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy na głębokim talerzu. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy - dodajemy do sardynek. Żółtka jajek dorzucamy na talerz z sardynkami i cebulą, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli pasta wyjdzie za sucha dodajemy troszkę oleju z sardynek.
Pomidora myjemy i kroimy na równe plasterki, układamy je na talerzu. Na plasterkach pomidora układamy białka jajek i wykładamy na nie po porcji pasty z sardynkami (ja ulepiłam nieduże kuleczki). Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy - posypujemy nim jajka z pastą.
Jajeczna awanturka |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)