Sałatka z rukoli z olejem z avocado |
Na 2 porcje:
35 g rukoli
1 kula mozzarelli
1 ogórek gruntowy
10 pomidorków koktailowych
0,5 żółtej papryki
1 łyżka zarodków pszennych
1 łyżka słonecznika
1,5 łyżki oleju z avocado
sól prowansalska
pieprz kolorowy
Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórek obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rukolę, zarodki pszenne, słonecznik, lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z avocado i jeszcze raz mieszamy.
Pyszny i zdrowy olej z avocado marki Greencad mogłam testować dzięki uprzejmości formy Maryla Sp. z o.o.
Poniżej kilka informacji o oleju:
1. Olej z avocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.
2. 5 ml oleju z avocado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E.
3. Olej z avocado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza),
wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia
stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia.
4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%).
5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się korzystnie do prowadzenia zdrowej diety.
6. Tłuszcze zawarte w oleju z avocado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy),
występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym
dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy
starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki.
7. Olej z avocado poprawia nawet kondycję skóry! Badania wykazały, że olej z avocado podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk.
Zawartość składników odżywczych oleju z avocado:
Zawartość w porcji (5 ml) | Zawartość w 100 ml | |
Wartość energetyczna | 167 kJ (40 kcal) | 3350 kJ (801 kcal) |
Białko | 0 g | 0 g |
Tłuszcz, w sumienasyconetrans
jednonienasycone wielonienasycone |
4,5 g 0,6 g 0 g
0,4 g 3,5 g |
90 g 13 g 0 g
8 g 69 g |
Węglowodany Cukry | 0 g 0 g | 0 g 0 g |
Sód | 0,3 mg (maksymalnie) | 5 mg (maksymalnie) |
Witamina E | 1 mg | 12 mg |
Sałatka z rukoli z olejem z avocado |
SMACZNEGO :-)
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! Dzisiaj: Dietetyczna panna cotta z musem truskawkowym!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :)
Dziękuję :-)
UsuńApetyczny ten Twój blog, trochę tam pewnie pobuszuję ;-)
piękne kolory!
OdpowiedzUsuńsmak też był niezły ;-)
Usuń