13 czerwca 2014

Sałatka z rukoli z olejem z avocado


Sałatka z rukoli z olejem z avocado

Na 2 porcje:

   35 g rukoli
   1 kula mozzarelli
   1 ogórek gruntowy
   10 pomidorków koktailowych
   0,5 żółtej papryki
   1 łyżka zarodków pszennych
   1 łyżka słonecznika
   1,5 łyżki oleju z avocado
   sól prowansalska
   pieprz kolorowy

Warzywa myjemy, osuszamy. Ogórek obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Mozzarellę odsączamy i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy rukolę, zarodki pszenne, słonecznik, lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z avocado i jeszcze raz mieszamy.

Sałatka z rukoli z olejem z avocado

Pyszny i zdrowy olej z avocado marki Greencad mogłam testować dzięki uprzejmości formy Maryla Sp. z o.o.

Poniżej kilka informacji o oleju:
1. Olej z avocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.
2. 5 ml oleju z avocado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E.
3. Olej z avocado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż oliwa z oliwek czy olej ryżowy, dzięki czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia.
4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż oliwa z oliwek (66,8%), olej ryżowy (47%), czy olej canola (58,2%).
5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się korzystnie do prowadzenia zdrowej diety.
6. Tłuszcze zawarte w oleju z avocado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki.
7. Olej z avocado poprawia nawet kondycję skóry! Badania wykazały, że olej z avocado podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk.

Zawartość składników odżywczych oleju z avocado:


Zawartość w porcji (5 ml) Zawartość w 100 ml
Wartość energetyczna 167 kJ (40 kcal) 3350 kJ (801 kcal)
Białko 0 g 0 g
Tłuszcz, w sumienasyconetrans jednonienasycone
wielonienasycone
4,5 g 0,6 g 0 g 0,4 g
3,5 g
90 g 13 g 0 g 8 g
69 g
Węglowodany Cukry 0 g 0 g 0 g 0 g
Sód 0,3 mg (maksymalnie) 5 mg (maksymalnie)
Witamina E 1 mg 12 mg


Sałatka z rukoli z olejem z avocado


SMACZNEGO :-)



Dania dobre dla skóry



4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! :)

    Zapraszam do mnie! Dzisiaj: Dietetyczna panna cotta z musem truskawkowym!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)

      Apetyczny ten Twój blog, trochę tam pewnie pobuszuję ;-)

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...