Oto rewelacyjny przepis! Rewelacyjny, bo ciasto czekoladowe jest tym, co każda kobieta (i nie tylko) uwielbia, a do tego można zastosować ekonomię kuchni. Przepis ten wpadł mi w oko oczywiście u Ostrej na Słodko już jakiś czas temu i niestety kompletnie nie potrafię wyjaśnić czemu dopiero teraz zdecydowałam się go wypróbować. Na szczęście po zdanych egzaminach paluszki mnie zaswędziały i postanowiłam wykorzystać co nieco składników znajdujących się akurat w kuchni. Efekt przeszedł moje oczekiwania... Ale co ja tu będę pisać - sami musicie tego spróbować :-D
Czekoladowe ciasto chlebowe |
CZEKOLADOWE CIASTO CHLEBOWE
300 g kilkudniowego pieczywa
1 szkl mleka
2 jajka
2 łyżki margaryny
2 łyżki kakao
0,5 szkl brązowego cukru
spirytusowy aromat waniliowy
50 g wiórków kokosowych
Mleko zagotowujemy. W tym czasie pieczywo "rwiemy" na drobne kawałki i zalewamy gorącym mlekiem a następnie rozgniatamy widelcem. Ja użyłam również miksera, ale mój kiepski model męczył się z tą operacją jakiś czas... W czasie miksowania dolałam nieco wody (około 50ml).
W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, margaryną i kakao. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami papkę chlebową (cały czas miksując) oraz aromat waniliowy i wiórki kokosowe. Masa powinna wyjść zwarta, ale nie zbita.
Ciasto przekładamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia ( u mnie 24x24) i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladowe ciasto chlebowe |
SMACZNEGO :-)
genialny pomysł na wykorzystanie zaległego pieczywa :) i jaki smaczny, czekolada, ach :)
OdpowiedzUsuńCudowne ;D
OdpowiedzUsuńJakie pieczywo do tego polecasz? Jakie będzie najlepsze?
OdpowiedzUsuńJa robiłam na zwykłym białym, ale myślę że razowe też będzie niezłe... Następnym razem użyję takiego ze śliwką :-)
UsuńWitam zapraszam do Libster blog http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/dziekuje-bardzo-za-nominacje-do.html
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis - ten chleb mnie zaintrygował :)
OdpowiedzUsuń