Nigdy bym nie przypuszczała, że przyczynię się do powstania takiej sałatki. Moja pierwsza przygoda z tortellini nie była zbyt miła i zarzekałam się, że więcej do ust go nie wezmę. Aż tu pewnego dnia zawitałam do kuchni koleżanki, która oznajmiła - zróbmy z niego sałatkę. Oczywiście broniłam się jak mogłam, ale w efekcie końcowym uległam - i cale szczęście. Sałatka wyszła pyszna i już planuję powtórkę w zaciszu domowym :-)
1 opakowanie tortellini grzybowego (250g)
1/2 dużego ogórka
1 pomidor
1/2 papryki pomarańczowej
4 duże rzodkiewki
1 puszka kukurydzy (220g netto)
1/2 pęczka szczypiorku
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Tortellini gotujemy według wskazań z opakowania. W tym czasie warzywa myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy. Tortellini po ugotowaniu odsączamy i studzimy, następnie mieszamy z warzywami, przyprawiamy pieprzami i majonezem wymieszanym z jogurtem. Nie solimy.
Sałatka z tortellini |
Sałatka z tortellini |
SMACZNEGO :-)
wygląda baardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńmieszkałaś w Krakowie kiedyś?:-)
OdpowiedzUsuńPyszności, robię podobną sałatkę tylko trochę mniej składników, a tortellini lubię z lidla np. z serem i szpinakiem.
OdpowiedzUsuńLidlowych tortellini sobie nie pojem bo w moim mieście Lidla brak :-/
Usuń