Naleśniki lubi każdy - ja też. Moja mama zawsze robiła standardowe trzy wersje z serem, mięsem lub dżemem. Nie stroniła jednak od eksperymentów, dlatego gdy pewnego dnia zjadłyśmy pyszne kupne naleśniki meksykańskie szybko postanowiłyśmy je odtworzyć we własnej kuchni. Po kilku próbach uzyskałyśmy taki oto efekt :-)
NALEŚNIKI Z FASOLĄ I PIECZARKAMI
Na ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajo
szczypta soli
olej do smażenia
Na farsz:
250 g pieczarek
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli białej
1 duża cebula
duży ząbek czosnku
sól
pieprz
papryka
sos meksykański
Mąkę, mleko, jajko i sól miksujemy. Ciasto powinno być gładkie i lekko lejące. Za pomocą małej chochelki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy jasne naleśniki.
Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy. Fasolę odsączamy. Cebulę
obieramy i szklimy. Po wystygnięciu wszystkie składniki mieszamy,
dodajemy wyciśnięty czosnek, sos meksykański i mieszamy. Doprawiamy
solą, pieprzem i papryką.
Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy. Ponownie podsmażamy na złoto.
UWAGA: Dobrze jest przygotować farsz wcześniej aby składniki się "przegryzły".
Naleśniki z fasolą i pieczarkami |
SMACZNEGO :-)
Wyglądają świetnie :) Chyba zrobię takie wytrawne naleśniki na obiad.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich, a wyglądają smakowicie;) Zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńZ fasolą? Nie jadłam, ale wyglądają smakowicie;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry efekt :) Ja się jeszcze trochę pobawiłem w miażdżenie fasolek. Lubię coś pomiędzy pastą a całymi i naleśnik też jest bardziej płaski :) Całość podałem do żurawiny (konfitury z Pińczowa) i szczypiorku. Zapytam - awatar autorki to studnia czy okular?;) Pozdrawiam Kacper
OdpowiedzUsuńPomyślę o takiej paście przy następnych naleśniczkach :-)
UsuńAvatar to raczej pani z nożem w wieczornej poświecie ;-) Zaczerpnięty z nieistniejącej już strony o moim ulubionym pisarzu. Pozdrawiam :-)
Dziękuję serdecznie za kontakt, rzucałbym w ciemno że to mógłby być Lewis Carroll ale równie dobrze Anne Rice więc zarzucę próby zgadulstwa na korzyść dalszych wycieczek kulinarnych :) Dobrego dnia (jednak), K.
UsuńPisarz to Jeffery Deaver ;-) Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń