To idealny przepis, gdy nie masz konkretnego pomysłu na to co można
ugotować, a chcesz szybko zjeść. Wykorzystać możesz praktycznie wszystko
co pozostało z wcześniejszych posiłków.
ZAPIEKANKA GOSPODARSKA
1kg ziemniaków
25 dag kiełbasy, parówek
2 cebule
2 jaja
20 dag żółtego sera edamskiego
3/4 szklanki śmietany
łyżka oleju
łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej
przyprawa do dań z ziemniaków
pieprz
sól
Ziemniaki
obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki - obgotowujemy
w osolonej wodzie przez 10 minut. Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w
cienkie plastry. Śmietanę mieszamy z roztrzepanymi jajami i
przyprawiamy. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i szklimy na oleju
dodając przyprawy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułka
tartą. Układamy kolejno:
- połowę ziemniaków,
- połowę żółtego sera,
- przyprawy,
- połowę cebuli,
- połowę kiełbasy.
- pozostałą cebulę,
- pozostałe ziemniaki,
- pozostałą kiełbasę.
Na koniec posypujemy żółtym serem i zalewamy śmietaną wymieszaną z
jajami.
Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Podajemy z surówką.
Zapiekanka gospodarska |
Uwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńTak, to prawda- kuchnia z resztek- czy też oszczędna, jak zwał tak zwał to jest rewelacja:) Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń