To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Mama ma kilka sztandarowych ciast, a ta szarlotka sprawdza się w każdej sytuacji. Na przestrzeni lat zaproponowałam modyfikację i dodałyśmy śliwki - z nimi, czy bez smakuje rewelacyjnie.
SZARLOTKA MAMY
Składniki na blachę 25 X 35
0,5 kg mąki
250g margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg kwaskowych jabłek
1 cukier waniliowy
3 białka
margaryna do wysmarowania blachy
bułka tarta
0,5 kg mąki
250g margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg kwaskowych jabłek
1 cukier waniliowy
3 białka
margaryna do wysmarowania blachy
bułka tarta
Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku
do pieczenia zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na
minimum 1 godzinę. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Jeśli mają dużo soku, cześć odciskamy. Teraz doprawiamy je cukrem waniliowym. Następnie ubijamy pianę z białek na sztywno. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm - wykładamy nim
blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Na ciasto wykładamy
starte jabłka, a na nie ubitą pianę z białek. Na wierzch ścieramy na tarce o
grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C.
Szarlotka mamy |
W wersji ze śliwkami układamy połówki śliwek skórką do dołu między jabłkami a pianą z białek.
SMACZNEGO :-)
szarlotki z receptury mamy są najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńAsieja nie tylko szarlotki ;) pozdrawiam :)
Usuń