Umówiłam się z koleżanką na wieczór
w kuchni. W planach były pogaduchy, wino i stworzenie czegoś miłego dla
podniebienia. Wieczór (a raczej noc) udał się znakomicie, czego efektem
i dowodem jest dzisiejszy przepis. A my na pewno spotkamy się ponownie
wieczorem w kuchni... :-)
Kurczak w miodzie i cytrynach |
KURCZAK W MIODZIE I CYTRYNACH
Dla 4 osób:
8 pałek kurczaka
2 cytryny
ok 200g miodu wielokwiatowego
ok 120 ml półsłodkiego białego wina
oliwa z oliwek
rozmaryn (najlepiej świeży ale mi zabrakło)
sól
pieprz
Kurczaka
myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem a następnie
układamy w głębokim naczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością
oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml wody, wstawiamy do
piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od
czasu do czaku polewamy kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem.
Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki.
Po
30 minutach kurczaka skrapiamy sokiem z 2 ćwiartek cytryny, i polewamy
miodem. Resztę cytryny układamy pomiędzy pałkami, dodajemy wino.
Pieczemy przez kolejne 30 minut obniżając temperaturę do około 200
stopni. Co jakiś czas polewamy kurczaka powstającym sosem.
Podajemy na ciepło do sałatki.
Kurczak w miodzie i cytrynach |
Kurczak w miodzie i cytrynach |
SMACZNEGO :-)
Mniam wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym ...
Bardzo owocne spotkanie. Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Wspólne kucharzenia zawsze są owocne :) U mnie dobrze sprawdza się ranne pieczenie - dziś od 4 rano ;)
OdpowiedzUsuń