Na 4 porcje:
500 g mięsa wieprzowego
250 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
1 papryczka piri piri (może być ze słoika)
5 szalotek
200 ml rosołu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka oleju
pieprz z kolendrą
sól morska
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
czosnek niedźwiedzi
lubczyk
cząber
kmin rzymski
tymianek
Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy nadmiar tłuszczu i kroimy na nieduże kawałki. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pieczarki oraz papryki myjemy i drobno siekamy. Pomidora parzymy, obieramy ze skóry i siekamy.
Mięso oprószamy solą, mąką i podsmażamy na łyżce oleju, tak aby z każdej strony zrobiło się jasne. Zdejmujemy z rondla. Na tłuszczu z obsmażania mięsa podsmażamy pieczarki (również soląc) - od czasu do czasu mieszamy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy posiekane szalotki i smażymy do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy papryki i pomidora, chwilę razem dusimy. Na końcu dodajemy obsmażone wcześniej mięso, rosół i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
Podajemy z kaszami.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)