To moje pierwsze muffiny jakie wykonałam. Pod czujnym okiem koleżanki, cała byłam w nerwach bo kompletnie nie wiedziałam co to ma być i jak ma wyglądać, a ona tylko mówiła co wkładać do misek. Wyszły przepyszne a ja od tamtego czasu stałam się fanką muffinek wszelkiej maści.
BANANOWE MUFFINY
Składniki na 12 sztuk
1 i 3/4 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
65g pokruszonej białej czekolady
2 jaja
1/2 filiżanki masła rozpuszczonego
3 dojrzałe banany
1 łyżeczka wanilii
* mleko wg uznania
oliwa
płatki migdałowe do posypania
1 i 3/4 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
65g pokruszonej białej czekolady
2 jaja
1/2 filiżanki masła rozpuszczonego
3 dojrzałe banany
1 łyżeczka wanilii
* mleko wg uznania
oliwa
płatki migdałowe do posypania
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszane mokre składniki dodajemy do suchych. Dodajemy obrane i rozgniecione banany. Mieszamy delikatnie do wymieszania się składników, ale pozostawiamy grudki. Wykładamy na blachę do muffin posmarowaną oliwą lub wyłożoną papilotkami. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w temperaturze 180°C ok 20 minut.
Bananowe muffiny |
SMACZNEGO :-)
Ale wyrośnięte. Patrząc po dodatkach, musiałby smakować nieziemsko.
OdpowiedzUsuńI takie były, puszyste, wilgotne i słodkie :)
UsuńDo dzisiaj pamiętam swoje pierwsze muffiny - nie miałam wtedy jeszcze foremki do ich pieczenia, lekko rozeszły się na boki, wyglądem nie zachwycały. Za to w smaku były bardzo dobre - orzechowo-piernikowe :) Wcześniej piekłam raz muffinki z paczki. Twoje wyglądają obłędnie, ładnie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńTe piekłam w foremce koleżanki, a sama potem jeszcze długo piekłam w foremkach aluminiowych zanim dorobiłam się blachy muffinkowej :) I w sumie nie ważne w czym się piecze, bo niezależnie od wyglądu zawsze smakują obłędnie :)
UsuńA czy na te orzechowo - piernikowe znajdę u Ciebie przepis? :)