Strony

Polecane miejsca

30 sierpnia 2012

Domowy przecier pomidorowy

Oto moja kolejna propozycja do zamknięcia w słoiku. Pomidory uwielbiam, nie znoszę jednak kupowanych wersji sosów pomidorowych czy nawet puszkowanych całych pomidorów. Dlatego często sięgam po taki właśnie przecier pomidorowy. Wystarczy go dodać do rosołu i już jest pyszna pomidorowa. Na jego bazie robię również spaghetti bolognese i różne zapiekane makarony. Dlatego nie siedź i nie czekaj... Gotuj, przecieraj, zamykaj w butelkach, a zimą będziesz zajadać się pysznościami :-)


DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY

5 kg pomidorów
szczypta soli do doprawienia

Najpierw przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Z 1 kilograma pomidorów wychodzi 0,7-0,8 litra przecieru.
Pomidory myjemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka na niewielką ilość wody. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory odparują. Następnie przecieramy je przez sito o gęstych oczkach i próbujemy - w zależności od smaku lekko doprawiamy solą, ale naprawdę delikatnie. Przelewamy do słoików lub butelek, szczelnie zakręcamy. Napełnione słoiki i butelki pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. 



Domowy przecier pomidorowy



SMACZNEGO :-)



Domowy Wyrób
Smaki naszego dzieciństwaPomidorowe inspiracje






1 komentarz:

  1. Z takim przecierem wszystkie dania smakują lepiej.P Moja mama zawsze robiła :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)