Oto moja kolejna propozycja do zamknięcia w słoiku. Pomidory uwielbiam, nie znoszę jednak kupowanych wersji sosów pomidorowych czy nawet puszkowanych całych pomidorów. Dlatego często sięgam po taki właśnie przecier pomidorowy. Wystarczy go dodać do rosołu i już jest pyszna pomidorowa. Na jego bazie robię również spaghetti bolognese i różne zapiekane makarony. Dlatego nie siedź i nie czekaj... Gotuj, przecieraj, zamykaj w butelkach, a zimą będziesz zajadać się pysznościami :-)
DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY
5 kg pomidorów
szczypta soli do doprawienia
Najpierw przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Z 1 kilograma pomidorów wychodzi 0,7-0,8 litra przecieru.
Pomidory myjemy, kroimy na drobne
kawałki i wrzucamy do garnka na niewielką ilość wody. Gotujemy, od czasu
do czasu mieszając, aż pomidory odparują. Następnie przecieramy je przez sito o gęstych oczkach i próbujemy - w zależności od smaku lekko doprawiamy solą, ale naprawdę delikatnie. Przelewamy do
słoików lub butelek, szczelnie zakręcamy. Napełnione słoiki i butelki
pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Przechowujemy w chłodnym,
ciemnym miejscu.
Domowy przecier pomidorowy |
SMACZNEGO :-)
Z takim przecierem wszystkie dania smakują lepiej.P Moja mama zawsze robiła :)
OdpowiedzUsuń