Strony

Polecane miejsca

9 sierpnia 2012

Rustykalna tarta z morelami

Uwielbiam ciasta kruche, chrupiące i pełne soczystych owoców. Ta tarta łączy obie te cechy i jest przepyszna. Robi się szybko i świetnie pasuje do kawy czy herbaty.

RUSTYKALNA TARTA Z MORELAMI


NA CIASTO:

250g mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
150g zimnego posiekanego masła
1 żółtko
roztrzepane białko do posmarowania ciasta

NA NADZIENIE:

1kg morel
4 łyżki zmielonych migdałów
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka cukru

3-4 łyżki cukru do posypania


Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy posiekane masło oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na miń 1h.
W tym czasie  myjemy morele, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na ćwiartki. Migdały mieszamy z cukrami.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2-3 mm. Układamy na blasze wyściełanej papierem - tej z wyposażenia piekarnika. Posypujemy je migdałami z cukrem pozostawiając suche miejsce przy krawędzi ok. 5cm. Na miejsce posypane wykładamy ćwiartki morel.
Wolne brzegi ciasta delikatnie zawijamy do góry zakrywając morele leżące blisko brzegu. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, a całość całość posypujemy cukrem.
Pieczemy w 170°C przez ok. 40 minut.

Rustykalna tarta z morelami

Przepis zaczerpnięty z pisma "KUCHNIA".

SMACZNEGO :-)


Tarty wytrawne i na słodko

6 komentarzy:

  1. Mm, mam ochotę na kawałek Twojego placka.

    Podobają mi się przepisy u Ciebie - będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, zapraszam serdecznie - mam nadzieję że utrzymam poziom ;)

      Usuń
  2. Lubię tarty i uwielbiam morele, więc taki przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się Twoja tarta, wielki plus za mąkę krupczatkę, wypieki z niej są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj narobiłaś mi strasznej ochoty na takie ciasto ummm ale bym skosztował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam podobną, takie tarty są świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)