Postanowiłam ostatnio troszkę poeksperymentować z farszem do pierogów, i znalazłam taką oto alternatywę. Składniki proste, ale jednak rzadko ze sobą łączone, okazały się strzałem w dziesiątkę. Pierogi wyszły pyszne, farsz nie był suchy a kapusta jednocześnie dodawała mu chrupkości. I powiem szczerze - smakowały mi bardziej niż ruskie, którymi do tej pory się zajadałam.
PIEROGI PO LITEWSKU
CIASTO NA PIEROGI:
700 g mąki
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 szklanka wody
szczypta soli
FARSZ:
1/2 główki białej kapusty
3 cebule
4 jaja na twardo
200 g twarogu
sól
pieprz
papryka
olej do smażenia
Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a
następnie zalewamy posoloną wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut,
po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja
mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na
oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy
oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto
rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi.
Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do
wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po
ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto
na patelni :-)
Pierogi po litewsku |
Pierogi po litewsku |
SMACZNEGO :-)
Ciekawy ten farsz, lubię takie przepisy przy których próbuję wyobrazić sobie ten smak
OdpowiedzUsuńOstatnio właśnie dzięki temu zabieram się za dania, których jeszcze rok temu nawet nie chciała bym spróbować.
UsuńA co z papryką.?
OdpowiedzUsuńPodobnie jak pieprzem, doprawiamy nią farsz do pierogów.
Usuń