Strony

Polecane miejsca

24 września 2012

Pierogi po litewsku

Postanowiłam ostatnio troszkę poeksperymentować z farszem do pierogów, i znalazłam taką oto alternatywę. Składniki proste, ale jednak rzadko ze sobą łączone, okazały się strzałem w dziesiątkę. Pierogi wyszły pyszne, farsz nie był suchy a kapusta jednocześnie dodawała mu chrupkości. I powiem szczerze - smakowały mi bardziej niż ruskie, którymi do tej pory się zajadałam.


PIEROGI PO LITEWSKU



CIASTO NA PIEROGI:
    700 g mąki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    1 szklanka wody
    szczypta soli
  
FARSZ:
    1/2 główki białej kapusty
    3 cebule
    4 jaja na twardo
    200 g twarogu
    sól
    pieprz
    papryka
    olej do smażenia


Kapustę oczyszczamy, drobno kroimy a następnie zalewamy posoloną wrzącą wodą. Pozostawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy i pozostawimy na sitku do odsączenia. Ser oraz jaja mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podduszamy na oleju. Składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko.Dodajemy oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką krążki na pierogi.
Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minut. Możemy podawać po ugotowaniu polane rozpuszczonym masłem, lub po prostu podsmażyć na złoto na patelni :-) 


Pierogi po litewsku


Pierogi po litewsku



SMACZNEGO :-)







4 komentarze:

  1. Ciekawy ten farsz, lubię takie przepisy przy których próbuję wyobrazić sobie ten smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio właśnie dzięki temu zabieram się za dania, których jeszcze rok temu nawet nie chciała bym spróbować.

      Usuń
  2. A co z papryką.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie jak pieprzem, doprawiamy nią farsz do pierogów.

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)