Weekend właśnie się zaczął więc przydało by się i coś słodkiego. Przedstawiam rożki - moje pierwsze, samodzielnie robione z myślą o tacie, który nie może przesadzać ze słodkościami. Ciasto jest pyszne i świetnie nadaje się do dowolnego eksperymentu z nadzieniem ;-)
ROŻKI Z CUKREM
500 g mąki krupczatki
30 g drożdży
4 łyżki cukru
150 ml letniego mleka
3 jaja
200 g miękkiego masła
2 żółtka do posmarowania
cukier kryształ do posypania
Rożki z cukrem |
Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozmieszać z 1
łyżką cukru w letnim mleku, wlać do zagłębienia, posypać niewielką
ilością mąki. Jajka, 100 g masła i pozostałe 3 łyżki cukru rozprowadzić w
mące. Zaczynając od środka, wyrobić sprężyste ciasto - przykryć i
odstawić na około 30 minut.
Rożki z cukrem |
Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
Resztę masła rozpuścić - posmarować nim placek i posypać cukrem
kryształem. Następnie z ciasta wyciąć kwadraty ( jak widać ja nie byłam
taka dokładna ) o boku 20 cm.
Rożki z cukrem |
Kwadraty zawinąć i uformować małe rożki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem.
Rożki z cukrem |
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Rożki z cukrem |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Cudne :) Aż żałuję, że nigdy nie robiłam takich rożków.
OdpowiedzUsuńWszystko przed Tobą ;-)
Usuńmmm właśnie piję kawkę i brakuje mi takiego rogalika...
OdpowiedzUsuń