Gdy wyszukuję przepisy do wykonania, głównymi kryteriami są: czas wykonania i prostota składników. Trzecią zasadą jest to, iż ma wyjść przynajmniej coś zjadliwego. Ale przecież jak się włoży samo dobre, to nie ma siły żeby wyszło niesmacznie. Ten przepis sprawdził się w stu procentach. Robi się szybciutko i jest niewymownie pyszny. Robiłam wersję z winem i bez, przyznam że z winem było lepiej, ale jak go nie dodacie to i tak będziecie zadowoleni ;-)
RYBA W PORACH I PIECZARKACH
500g okonia lub soli (ja używam zawsze ryby morskie)
1 por
20g margaryny
100g pieczarek
1/4 szklanki białego wina
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz biały
posiekana natka pietruszki
Rybę najlepiej użyć świeżą, jeśli
mamy mrożoną wcześniej ją rozmrażamy i odlewamy wodę. Oczyszczoną rybę
dzielimy na małe kawałki (kroimy w kostkę). Pora myjemy i siekamy na cienkie paski.
Margarynę rozpuszczamy na patelni i dusimy na niej rybę razem z porem przez
około 10 minut.
Pieczarki myjemy i obieramy, drobno kroimy - dodajemy do
ryby wraz z winem i dusimy jeszcze 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą i
białym pieprzem, hartujemy łyżką sosu z ryby i dodajemy na patelnie.
Mieszamy już nie gotując.
Rybę podajemy posypaną natką pietruszki.
Prawda, że proste :-)
Ryba w porach i pieczarkach |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO:-)
Mmm, obiad wyjęty żywcem z moich dziecięcych lat :) I wciąż bardzo takie lubię.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe danie ;)
OdpowiedzUsuń