Pierwszy weekend szkolny za mną. Przetrwałam i nawet nie było najgorzej, więc jestem dobrej myśli na dalsze szkolne przygody ;-) A tymczasem przedstawiam kolejne ekonomiczne danie. Proste, szybkie i pyszne. Tak to już jest, że najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze ;-)
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPINAKIEM I BOCZKIEM
800 g ugotowanych całych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
450 g mrożonego szpinaku
150 g ugotowanego boczku w plastrach
1 cebula
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
Na sos:
4 jaja
1 pęczek drobnego szczypiorku
150g śmietany 18%
50 ml mleka
gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrażamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i
szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Dusimy, aż szpinak odparuje.
Ziemniaki i boczek kroimy w plastry. Dwa plastry boczku
odkładamy na później. Przygotowujemy sos mieszając jaja z posiekanym
szczypiorkiem, śmietaną i mlekiem - doprawiamy gałką muszkatołową.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy łyżką śmietany i
układamy kolejno: ziemniaki (każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą i
pieprzem), polewamy niewielką ilością sosu, szpinak, połowę pokrojonego
boczku, ziemniaki, sos, szpinak, boczek, ziemniaki. Wylewamy pozostałą
część sosu i układamy dwa odłożone wcześniej plastry boczku.
Zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem |
- SMACZNEGO :-)
Acha, planuję małe przemeblowanie, więc jeśli w najbliższym czasie zaniknę, będzie to oznaczało chwilowy brak dostępu do sieci z powodu poplątanych kabli :-D
Pysznie :) Lubię takie zapiekanki, zwłaszcza jesienią
OdpowiedzUsuń