ZUPA Z KAPUSTY Z PULPETAMI
Na zupę:
1/4 główki kapusty
1 marchew
1/4 selera
1 pietruszka
2 pomidory
3 ziemniaki
2 łyżki kukurydzy
1 łyżka rozdrobnionej naci selera
lubczyk
sól
Na pulpety:
200g mięsa mielonego
1czerstwa kajzerka
1 jajo
1 białko
sól
pieprz
Kajzerkę namaczamy w wodzie. Warzywa myjemy, obieramy i
rozdrabniamy (zależnie od upodobań ścieramy na tarce lub kroimy w
kostkę). Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy na plastry.
Ziemniaki kroimy w kostkę. (Kapusty po pokrojeniu powinno być mniej
więcej tyle, aby zapełnić pojemnik po margarynie 500g).
Warzywa zalewamy wodą i gotujemy mniej więcej 20 minut. Doprawiamy lubczykiem i solą.
Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego wraz z
jajkiem, białkiem, solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Łyżką stołową
nabieramy porcję mięsa i kładziemy na gotującą się zupę. Delikatnie
mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Zupa z kapusty z pulpetami |
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)