Strony

Polecane miejsca

28 stycznia 2013

Czekoladowe ciasto chlebowe

Oto rewelacyjny przepis! Rewelacyjny, bo ciasto czekoladowe jest tym, co każda kobieta (i nie tylko) uwielbia, a do tego można zastosować ekonomię kuchni. Przepis ten wpadł mi w oko oczywiście u Ostrej na Słodko już jakiś czas temu i niestety kompletnie nie potrafię wyjaśnić czemu dopiero teraz zdecydowałam się go wypróbować. Na szczęście po zdanych egzaminach paluszki mnie zaswędziały i postanowiłam wykorzystać co nieco składników znajdujących się akurat w kuchni. Efekt przeszedł moje oczekiwania... Ale co ja tu będę pisać - sami musicie tego spróbować :-D

Czekoladowe ciasto chlebowe

CZEKOLADOWE CIASTO CHLEBOWE

300 g kilkudniowego pieczywa
1 szkl mleka
2 jajka
2 łyżki margaryny
2 łyżki kakao
0,5 szkl brązowego cukru
spirytusowy aromat waniliowy
50 g wiórków kokosowych

Mleko zagotowujemy. W tym czasie pieczywo "rwiemy" na drobne kawałki i zalewamy gorącym mlekiem a następnie rozgniatamy widelcem. Ja użyłam również miksera, ale mój kiepski model męczył się z tą operacją jakiś czas... W czasie miksowania dolałam nieco wody (około 50ml).
W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, margaryną i kakao. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy partiami papkę chlebową (cały czas miksując) oraz aromat waniliowy i wiórki kokosowe. Masa powinna wyjść zwarta, ale nie zbita.
Ciasto przekładamy do foremki wyściełanej papierem do pieczenia ( u mnie 24x24) i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smakuje obłędnie pokrojone na małe ok 3cm kawałki z dodatkiem łyżeczki dżemu ;-)

Czekoladowe ciasto chlebowe


SMACZNEGO :-)





 

6 komentarzy:

  1. genialny pomysł na wykorzystanie zaległego pieczywa :) i jaki smaczny, czekolada, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pieczywo do tego polecasz? Jakie będzie najlepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam na zwykłym białym, ale myślę że razowe też będzie niezłe... Następnym razem użyję takiego ze śliwką :-)

      Usuń
  3. Witam zapraszam do Libster blog http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/dziekuje-bardzo-za-nominacje-do.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis - ten chleb mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)