Oto placuszki, które powstały w przypływie wczorajszej ochoty na "coś bym, coś bym". Robią się błyskawicznie, a składniki powinny znajdować się w każdej kuchni. Jeśli jednak nie posiadacie jeżyn, możecie je z powodzeniem zastąpić innymi owocami bądź czekoladą ;-)
Waniliowe placuszki z jeżynami |
WANILIOWE PLACUSZKI Z JEŻYNAMI
Na około 7 sztuk:
1 serek waniliowy (150 g)
1 jajo
1 łyżeczka fruktozy
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść jeżyn
1 łyżeczka oleju do smażenia
Jeżyny myjemy i osuszamy.
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy serek
waniliowy oraz fruktozę - dokładnie mieszamy do połączenia się
składników. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie
mieszamy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem. Za pomocą łyżki
wykładamy porcje ciasta kształtując nieduże placuszki. Na wierzch
każdego placuszka wykładamy kilka jeżyn. Gdy spód placuszków się
zarumieni przekładamy je na drugą stronę - również rumienimy.
Podajemy
posypując pozostałymi jeżynami.
Waniliowe placuszki z jeżynami |
SMACZNEGO :-)
Wyglądają tak delikatnie i puszyście :) Mniam!
OdpowiedzUsuńWprost rozpływają się w ustach :-)
Usuńświetne placuszki, pewnie takie delikatne *-*
OdpowiedzUsuńUlala :)) pyszności :)
OdpowiedzUsuń