Buchty z rodzynkami |
BUCHTY Z RODZYNKAMI
125 ml letniego mleka
20 g drożdży
3 łyżki cukru trzcinowego Demerara
250 g przesianej mąki pszennej
1 żółtko
100 g masła
3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 garść rodzynek
4 łyżki koniaku
szczypta soli
cukier puder do posypania
Rodzynki zalewamy koniakiem.
Drożdże kruszymy i mieszamy z połową mleka i 1/2 łyżki cukru trzcinowego - odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy w dłoni na placuszek, nakładamy łyżeczkę rodzynek i zaklejamy formując bułeczkę. Tak przygotowane buchty układamy ścisło na formie wysmarowanej masłem (25 g).
Pozostałe masło rozpuszczamy wraz z cukrem waniliowym, a następnie smarujemy nim buchty - odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopnie przez około 25 minut - na złotobrązowo.
Buchty z rodzynkami |
Buchty z rodzynkami |
Buchty z rodzynkami |
Buchty z rodzynkami |
Buchty z rodzynkami |
SMACZNEGO :-)
Takich jeszcze nie jadłam wspaniale wyglądają.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie
W takim razie koniecznie spróbuj ;-) Pozdrawiam :-)
Usuńojej, ale bym je chętnie teraz zjadła!
OdpowiedzUsuńRobiłam jakiś czas temu, tyle, że z powidłami ;) Były przepyszne :)
OdpowiedzUsuń