Święta, święta i po świętach - powoli wracamy do kulinarnej rzeczywistości. Co prawda przed nami jeszcze Sylwester i Nowy Rok, ale już czas pomyśleć o normalnym obiedzie. Jeśli zabierzecie się za robienie jakiegoś pysznego mięsa do ziemniaków polecam jako dodatek surówkę z pora :-)
Surówka z pora |
SURÓWKA Z PORA
1 biała część pora (średniego)
1 jabłko szara reneta (nieduże)
1 ogórek kiszony
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
szczypta soli
Pora i jabłko myjemy, osuszamy. Jabłko obieramy ze skórki a pora z wierzchniej warstwy liści.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy w drobne piórka - lekko solimy. Jabłko i ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynówce.
Musztardę mieszamy z olejem i majerankiem.
Wszystko razem mieszamy.
Surówka z pora |
SMACZNEGO :-)
Trafiłaś w moje kubki smakowe ,pyszna surówka.
OdpowiedzUsuńSurówka z pora to coś to uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze go sparzam aby nie był taki ostry.
Czasem też go sparzam, ale generalnie uwielbiam jak lekko szczypie w język :-)
Usuńmusi być pyszna skoro tak wygląda, na pewno wypróbuję : )
OdpowiedzUsuńSurówki z pora są bardzo smaczne, ale moją ulubioną jest ta z marchewki i jabłka. Po prostu powrót do dzieciństwa. Bardzo często ją jadam, nie tylko do obiadów, ale także wykorzystuję ją jako przekąskę między posiłkami :)
OdpowiedzUsuń