Strony

Polecane miejsca

17 maja 2014

Gulasz wieprzowy



Gulasz wieprzowy


Na 8 porcji:

1,2 kg mięsa wieprzowego
3 małe cebule
4 łyżki oleju roślinnego
1 słoik warzyw (ok 300g)
1 słoik sosu do spaghetti (ok 300g)
1 garść posiekanej zielonej części pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 kostki rosołowej lub 1 szklanka bulionu
sól
pieprz
rozmaryn
2-3 łyżki mąki


Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu, kroimy na nieduże kawałki poruszamy solą i mąką - mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, w rondelku 1 łyżkę. Pokrojone mięso wrzucamy do garnka - powinno byś obsmażone z każdej strony, do rondelka wrzucamy cebulę- szklimy. Cebulę w rondelki zalewamy bulionem, chwilę mieszamy i dodajemy do garnka z obsmażonym mięsem. Następnie dodajemy warzywa ze słoika i zmiksowany sos do spaghetti (wcześniej usuwamy listek laurowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekanego wcześniej pora. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem.

Jeśli nie macie warzyw i sosu w słoiku możecie użyć:
1 średnią marchewkę - obraną i posiekaną
1 średnią pietruszkę  - obraną i posiekaną
1/4 średniego selera - obranego i posiekanego
2-3 średnie pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skóry)
2 ząbki czosnku
przyprawy: bazylię, oregano, słodką paprykę
Należy wtedy najpierw lekko podsmażyć warzywa z zeszkloną cebulą i dodać trochę więcej bulionu - około 2 szklanki.

Gulasz wieprzowy


SMACZNEGO :-)