... i nie tylko ;-) Oto prosty sposób, aby zawsze mieć pod ręką pyszny pomidorowy sos - niezależnie od tego co chcemy z nim zrobić. Nadaje się do makaronów, pizzy, a i mięsa na pewno będą z nim smaczne, a wersja smakowa zależy tylko od tego, jakich przypraw dodamy :-)
SOS DO SPAGHETTI
z 2,5 kg pomidorów wychodzi około 5 słoików 700 ml
dowolna ilość pomidorów (używałam nieduże, podłużne z małą ilością pestek)
na każdy słoik:
- 1 listek laurowy
- 2-3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka tymianku
- szczypta soli
Pomidory myjemy, kroimy na połówki i układamy ciasno w słoikach. Wstawiamy do garnka (na dnie układamy ściereczkę) i zalewamy wodą do około połowy wysokości słoików - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny ( w tym czasie pomidory ładnie zmiękną).
Do każdego słoika nakładamy przyprawy, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze przez 15 minut. Wyjmujemy z garnka, stawiamy nakrętką do dołu i studzimy.
Pomidorki takie przed użyciem wystarczy zmiksować - oczywiście wcześniej pozbywamy się listka laurowego ;-)
Sos do spaghetti |
Sos do spaghetti |
Sos do spaghetti |
Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)
Najlepszy jak nie ma czasu na gotowanie,otwieramy magiczny słoiczek, gotujemy makaron i obiad wyczarowany :)
OdpowiedzUsuń