Strony

Polecane miejsca

23 lutego 2016

Surówka z sałaty rzymskiej

Na 4 porcje:
   2 mini sałaty rzymskie
   1 duży pomidor
   1 średnia marchew
   gruby szczypior (5-6 łodyżek)
   ok 6 cm pora (jasna część)

   1 łyżka octu winnego
   3 łyżki oliwy
   1/2 łyżki musztardy
   pieprz ziołowy
   sól
   inne ulubione zioła

Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę rzymską drobno kroimy, marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka), pomidora kroimy w niedużą kostkę, szczypior drobno siekamy - wszystko razem mieszamy w misce.
Pora cienko kroimy w prążki i przelewamy wrzątkiem (pozostawiamy na sitku do obcieknięcia).
W szklance mieszamy: ocet winny, oliwę, musztardę i przyprawy.
Do miski ze składnikami surówki dodajemy pora, mieszamy.
Dressingiem polewamy bezpośrednio przed podaniem i ponownie mieszamy.

Surówka z sałaty rzymskiej


SMACZNEGO :-)


1 komentarz:

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)