Placki z twarogiem i jabłkami |
PLACKI Z TWAROGIEM I JABŁKAMI
Na około 12 sztuk:
250 g mąki pszennej
2 jaja
1 szklanka mleka
szczypta soli
160 g białego sera
1 cukier wanilinowy (16g)
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
ok 1/2 szklanki wody
olej do smażenia
Biały ser rozgniatamy widelcem. Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z białym serem, sokiem z cytryny i cynamonem.
Jaja miksujemy z mlekiem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mąkę. Dodajemy masę serowo-jabłkową i mieszamy przy pomocy łyżki. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy stopniowo wodę.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Podajemy same, posypane cukrem pudrem lub z ulubionym syropem.
Placki z twarogiem i jabłkami |
SMACZNEGO :-)
Nie wspomniałaś o mące kiedy ja dodac ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, małe przeoczenie - już to naprawiam :-)
UsuńDziś robię na piątkowy obiad :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszły :-)
OdpowiedzUsuń