250 g mielonego mięsa wieprzowego
250 g ugotowanego wystudzonego ryżu
125 g ugotowanego brokułu
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz czarny
zioła dalmatyńskie
papryka ostra
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów
Do miski wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników, masa musi odchodzić od ręki - jeśli jest zbyt mokra dodajemy jeszcze trochę bułki tartej.
Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym ojeju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubioną surówką bądź warzywami z wody.
Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem |
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)