Strony

Polecane miejsca

24 sierpnia 2012

Pierogi z jabłkami

Zawsze zajadałam się pierogami ruskimi i mięsnymi, a do zjedzenia tych z owocami ciężko było mnie namówić. Uparcie twierdziłam, że ciasto pierogowe nie komponuje się z owocami. Jak już wiecie zmieniłam zdanie po spróbowaniu pierogów z jagodami i serkiem wiejskim. Po nich przyszła kolej na wypróbowanie pierogów z jabłkami. I wiecie co - było pysznie :-)


PIEROGI Z JABŁKAMI


Ciasto na pierogi:
   500 g mąki
   1 jajko
   2 łyżki oliwy
   1 szklanka wody
   szczypta soli
   1 łyżeczka cynamonu

Farsz:
   500 g jabłek - ja użyłam papierówek
   cukier
   cynamon


Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy rozbite jajko. Dodajemy cynamon, oliwę oraz stopniowo ciepłą wodę - zagniatamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie myjemy i osuszamy jabłka, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne doprawiamy cukrem do smaku. Nadmiar soku odciskamy. Dodajemy szczyptę cynamonu.
Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 2 - 3 minuty.


Pierogi z jabłkami


Przepis pochodzi z książki:



SMACZNEGO :-)



5 komentarzy:

  1. Wyglądają uroczo! Przyznam szczerze, że pierogi jadłam z różnymi owocami, ale z jabłkami jeszcze nie. Muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon jabłkowy w pełni, więc nie będzie problemu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z jabłkami? ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też muszę nadrobić..z jabłkami jeszcze nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)