Kolejna odsłona naleśników. Szpinak i ricotta to wyborne połączenie - nic dziwnego, że i naleśniki z takim farszem smakują wybornie. Ten przepis powstał, gdy wraz z koleżanką odtwarzałyśmy danie jedzone w restauracji. Może nie wyszły dokładnie tak samo, ale są równie pyszne :-)
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ
Na ciasto:
1 szklanka mąki
2 jaja
½ szklanki mleka
½ szklanki wody gazowanej
szczypiorek
tymianek
sól
olej
Na farsz:
ok. 225g mrożonego szpinaku
250g sera ricotta (ja użyłam taki w pojemniku o kremowej konsystencji)
2-3 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz.
Składniki ciasta mieszamy za pomocą miksera na gładką lejącą się masę, dodajemy szczypiorek i tymianek (lub ulubione zioła). Odstawiamy na 20-30 min.
Obieramy i drobno kroimy czosnek, wrzucamy na rozgrzany olej (1-2 łyżki). Dodajemy szpinak i smażymy aż szpinak odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do przesmażonego szpinaku dodajemy ser ricotta i mieszamy (ew. doprawiamy).
Na oddzielnej patelni smażymy cienkie naleśniki, smarujemy farszem i zawijamy.
Podajemy z sosem tzatziki.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą |
SMACZNEGO :-)
Moje ulubione :) One są po prostu najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńOne muszą być pyszne :) Ricotta i szpinak to świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńmniam;) z ricottą jeszcze nie próbowałem. do tej pory cały czas królowała feta;)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam farsze z ricotty :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne pychotki :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, więc zapewne też wybornie smakuję ;)
OdpowiedzUsuń