Dziś przedstawię naleśniki, które w dzieciństwie jadłam najczęściej. Mama robiła je równie często jak naleśniki z serem i dżemem. Farsz do nich robi się tak jak do pierogów - z mięsa rosołowego - dlatego to kolejny świetny sposób na tani i smaczny posiłek.
NALEŚNIKI Z MIĘSEM
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajo
szczypta soli
Farsz:
500 g mięsa z rosołu
1 duża cebula
1 jajo
sól
pieprz
sos chilli
olej do smażenia
Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
Mąkę, mleko, jajko i sól miksujemy (ciasto powinno być lekko lejące) i wysmażamy naleśniki na jasno.
Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy. Ponownie podsmażamy na złoto. Podajemy polane sosem.
Naleśniki z mięsem |
SMACZNEGO :-)
ja podsmazam miesko mielone z indyka, bez cebuli, dorzucam ziola prowansalskie, czosnek badz co mi w rece wpadnie. dorzucam koncentrat pomidorowy, chwile to mieszam na ogniu, wrzucam na nalesnik, posypuje tartym serem i skladam na pol :)
OdpowiedzUsuń