1 września 2012

Naleśniki z mięsem

Dziś przedstawię naleśniki, które w dzieciństwie jadłam najczęściej. Mama robiła je równie często jak  naleśniki z serem i dżemem. Farsz do nich robi się tak jak do pierogów - z mięsa rosołowego - dlatego to kolejny świetny sposób na tani i smaczny posiłek. 


NALEŚNIKI Z MIĘSEM


Ciasto na naleśniki:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki
    1 jajo
    szczypta soli

Farsz:
    500 g mięsa z rosołu
    1 duża cebula
    1 jajo
    sól
    pieprz

sos chilli
olej do smażenia


Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
Mąkę, mleko, jajko i sól miksujemy (ciasto powinno być lekko lejące) i wysmażamy naleśniki na jasno.
Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy. Ponownie podsmażamy na złoto. Podajemy polane sosem.


Naleśniki z mięsem


SMACZNEGO :-)



Naleśnikowa Sobota 2


1 komentarz:

  1. ja podsmazam miesko mielone z indyka, bez cebuli, dorzucam ziola prowansalskie, czosnek badz co mi w rece wpadnie. dorzucam koncentrat pomidorowy, chwile to mieszam na ogniu, wrzucam na nalesnik, posypuje tartym serem i skladam na pol :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...