Dziś skromnie - tylko surówka. Nie oznacza to jednak, że jest mniej smacznie. Warzywa w surówce znakomicie się uzupełniają, a są przy tym przyjemnie chrupkie. Chętnie ją zjecie do wszelkich dań mięsnych i rybnych - przynajmniej ja tak robię ;-)
SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ
1/2 główki kapusty włoskiej
1 por
2 średnie marchewki
3 ogórki konserwowe
natka pietruszki
olej
sok z cytryny lub ocet winny
cukier
sól
pieprz
Kapustę oczyszczamy a następnie
drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut - następnie
odciskamy sok.
Por oczyszczamy i cienko kroimy, marchewkę obieramy,
myjemy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie
warzywa mieszamy.
Robimy sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego lub
soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem - mieszamy. Ja przeważnie dorabiam jeszcze trochę, ale to zależy czy lubi się dużo sosu czy nie ;-)
Polewamy
warzywa i mieszamy, na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Surówka z kapusty włoskiej |
Surówka z kapusty włoskiej |
SMACZNEGO :-)
pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki i nigdy się nimi najeśc nie mogę ciągle mi mało:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Też tak mam :-)
UsuńKojarzy mi się z dzieciństwem...
OdpowiedzUsuń