Strony

Polecane miejsca

8 listopada 2012

Barszcz z uszkami

Święta zbliżają się większymi lub mniejszymi krokami, zależnie od tego kto i w jaki sposób ich oczekuje. Ja ich wyglądam bardziej niż przez trzy ostatnie lata, na reszcie nie będę się stresować, a nawet jeśli to mniej niż w tym okresie. Dlatego dziś przedstawię Wam mój sposób na barszcz z uszkami :-)


BARSZCZ Z USZKAMI


Barszcz:
    3 średnie buraki
    0,5 l rosołu lub 1 kostka rosołowa
    5 ziaren pieprzu
    sól
    listek laurowy
    pieprz mielony
    majeranek
    kwasek cytrynowy
    cukier

Ciasto na uszka:
    500 g mąki
    1 szkl wody

Farsz:
    500 g mięsa z rosołu
    1 duża cebula
    1 jajo
    sól
    pieprz


Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy, a następnie dodajemy do rosołu zagotowanego wraz z 1l wody. (Jeśli używamy kostki rosołowej rozpuszczamy ją w 1,5 l wody.) Dodajemy przyprawy: ziarna pieprzu, sól, listek laurowy, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki majeranku i gotujemy około 40 minut.
Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
Mąkę z wodą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na uszka. Nakładamy farsz i zaklejamy formując uszka. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.
Aby barszcz miał ładny kolor wsypujemy odrobinę kwasku cytrynowego i mieszamy. Gdyby okazało się, że barszcz jest za kwaśny doprawiamy cukrem.


Barszcz z uszkami


SMACZNEGO :-)



1 komentarz:

  1. To, będąc szczerą, moje ulubione wigilijne danie :) Ale uszka tylko z kapustą i pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)