Święta zbliżają się większymi lub mniejszymi krokami, zależnie od tego kto i w jaki sposób ich oczekuje. Ja ich wyglądam bardziej niż przez trzy ostatnie lata, na reszcie nie będę się stresować, a nawet jeśli to mniej niż w tym okresie. Dlatego dziś przedstawię Wam mój sposób na barszcz z uszkami :-)
BARSZCZ Z USZKAMI
Barszcz:
3 średnie buraki
0,5 l rosołu lub 1 kostka rosołowa
5 ziaren pieprzu
sól
listek laurowy
pieprz mielony
majeranek
kwasek cytrynowy
cukier
Ciasto na uszka:
500 g mąki
1 szkl wody
Farsz:
500 g mięsa z rosołu
1 duża cebula
1 jajo
sól
pieprz
Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych
oczkach lub drobno kroimy, a następnie dodajemy do rosołu zagotowanego
wraz z 1l wody. (Jeśli używamy kostki rosołowej rozpuszczamy ją w 1,5 l
wody.) Dodajemy przyprawy: ziarna pieprzu, sól, listek laurowy, pieprz
mielony, 1/2 łyżeczki majeranku i gotujemy około 40 minut.
Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją
usuwamy). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
Mąkę z wodą zagniatamy na elastyczne ciasto.
Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na uszka. Nakładamy farsz i
zaklejamy formując uszka. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy
około 3 - 5 minut.
Aby barszcz miał ładny kolor wsypujemy odrobinę kwasku
cytrynowego i mieszamy. Gdyby okazało się, że barszcz jest za kwaśny
doprawiamy cukrem.
Barszcz z uszkami |
SMACZNEGO :-)
To, będąc szczerą, moje ulubione wigilijne danie :) Ale uszka tylko z kapustą i pieczarkami :)
OdpowiedzUsuń