Strony

Polecane miejsca

17 listopada 2012

Calzone

Calzone - drożdżowy pieróg z pikantnym farszem. Pyszności! Przepis podpatrzony w telewizji w programie z Buddym Valastro, twórcą fenomenalnie wyglądających tortów. Oczywiście nieco zmodyfikowana wersja, ale każdy zawsze coś robi po swojemu ;-) Fakt, faktem pierogi wyszły pyszne i objadły się nimi trzy osoby :-D


Calzone - cienkie ciasto


CALZONE


Na ciasto
   3 szklanki mąki
   7 g drożdży instant
   2 łyżki oliwy z oliwek
   330ml ciepłej wody
   szczypta soli

Na farsz:
   1 cebula
   300 g pieczarek
   1 papryka czerwona
   1 papryka zielona
   1 papryczka chili
   3 kiełbaski chorizo
   1 kula mozzarelli
   1 ząbek czosnku
   1 łyżka oleju

Przyprawy:
   oregano
   tymianek
   bazylia
   rozmaryn


Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą, oliwą z oliwek i wodą. Wyrabiamy na gładkie ciasto i gdy będzie odchodziło od rąk formujemy kulę, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Uważamy aby krojąc papryczkę chili nie dotykać rękami do oczu. Cebulę obieramy i również drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Pieczarki myjemy, obieramy i drobno siekamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i razem dusimy aż puszczą wodę. Dorzucamy papryki i jeszcze chwilę dusimy. Kiełbaski chorizo drobno siekamy i dodajemy do papryki i cebuli. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę (wcześniej obrany) czosnek. Przyprawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i talerzem wykrawamy placki (powinno wyjść przynajmniej 6). Na każdy z placków nakładamy po plasterku mozzarelli i porcji farszu. Zaklejamy jak pieróg. Aby pieróg się ładnie błyszczał można go posmarować roztrzepanym jajkiem - ja tego nie robiłam.
Uformowane pierogi układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku pieczemy przez 25 minut - aż się ładnie zarumienią.

Calzone

Calzone

Calzone

Calzone - grube ciasto



SMACZNEGO :-)


3 komentarze:

  1. Muszę się za to zabrać bo jednak kształt fajny a taka typowa u mnie kwadratowa pizza się znudziła, zawsze to coś nowego :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna odmiana dla pizzy:) czasem też je robię:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)