Strony

Polecane miejsca

18 listopada 2012

Tarta z białym serem i rabarbarem

Za pierwszą po latach wypłatę kupiłam sobie wymarzoną formę na tartę z wyjmowanym dnem. Dzisiejszy przepis został wykonany w ramach testowania rzeczonej foremki. Ciasto wyszło smaczne i znikało momentalnie, a co najważniejsze bez uszczerbku na wyglądzie zostało wyjęte z foremki :-) Nadmienię tylko iż nie jest to typowy deserowy wypiek. Smak twarogu zdecydowanie w nim dominująca przybrana jest lekką słodyczą cukru i kwaśnym, orzeźwiającym smakiem rabarbaru.

Tarta z białym serem i rabarbarem

TARTA Z BIAŁYM SEREM I RABARBAREM

 Na ciasto:
    250 g mąki
    125 g margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    0,5 opakowania cukru waniliowego

Na wyłożenie:
    0,5 kg białego sera
    0,5 kg rabarbaru
    1,5 opakowania cukru waniliowego
    2 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

brązowy cukier do posypania


Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie mamy rabarbaru świeżego możemy użyć mrożony. Po rozmrożeniu należy pozbyć się nadmiaru wody i obsypać rabarbar mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie biały ser, rabarbar i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

Tarta z białym serem i rabarbarem

SMACZNEGO :-)



6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i musi przypomniać lato:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie zdobyłaś rabarbar o tej porze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zamrażarce sobie leży - mam jeszcze dwie porcje :-D

      Usuń
  3. o tak :) wspomnienie lata :) i tego, że w tym roku nie zdążyłam zrobić ciasta z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, skądś to znam - w tym roku nadrabiałam ostre zaległości z poprzedniego lata ;-)

      Usuń
  4. Szkoda, że na rabarbar tak długo jeszcze trzeba będzie czekać...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)