Dziś przepis przetestowany ponad pół roku temu, a znaleziony u Matki Polki w UK . Muffinki okazały się pyszne! Znikały jeszcze przed ostygnięciem, a te co zdążyły ostygnąć też nie musiały długo czekać na amatora słodkości ;-) Smakowały i dużym i małym :-D
MUFFINY Z RICOTTĄ
Składniki na około 18 sztuk:
250 g ricotty
2 jaja
320 ml mleka
60 g rozpuszczonego masła
260 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60 g kakao
170 g groszków czekoladowych
płatki migdałowe do posypania
W misie ubijamy ser i jajka. Dodajemy mleko, masło i miksujemy.
W drugiej misie mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i
kakao. Dodajemy masę serową i groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy.
Wykładamy do wyłożonej papilotkami blachy, posypujemy płatkami
migdałowymi. Ja zrobiłam wersję z 1/3 ciasta jasnego :-)
Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Muffiny z ricottą |
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)