Oto babeczki, które powstały na życzenie mojego taty. ponieważ nie za bardzo mogę go karmić mąką pszenną użyłam mąki z cieciorki. Babeczki wyszły pulchne w środku, aromatyczne (to przez gruszki) z chrupiącą skórką. Trochę się obawiałam efektu, bo z cieciorkową mąką dopiero się zaprzyjaźniam, jednak to jeden z lepszych moich eksperymentów - więc zapraszam ;-)
Muffinki z cieciorką i gruszkami |
MUFFINKI Z CIECIORKĄ I GRUSZKAMI
Na 12 sztuk:
125 g mąki z cieciorki
125 g mąki pszennej
150 g gruszek z nalewki (zalanych wódką) wcześniej dobrze odcedzonych
80 g cukru brązowego
1 opakowani cukru wanilinowego
50 g masła
50 g margaryny
120 ml mleka
1 jajo
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki oleju do wysmarowania blachy
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli.
Masło i margarynę rozpuszczamy (w jednym garnuszku). Po ostudzeniu mieszamy je drugiej misce ze 100 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka.
Gruszki drobno siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy.
Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (po pierwszych 7 minutach przykrywamy babeczki folią aluminiową i dalej pieczemy do "suchego patyczka").
Muffinki z cieciorką i gruszkami |
Muffinki z cieciorką i gruszkami |
SMACZNEGO :-)
Wyglądają wyjątkowo apetycznie :) Zaciekawiłaś mnie tą mąką :)
OdpowiedzUsuń