Za oknem śnieżyca, a ja postanowiłam posmakować kuchni azjatyckiej. Danie kolorowe, łatwe do wykonania i przede wszystkim smaczne :-) Co prawda nie dorobiłam się jeszcze woka, ale duża żeliwna patelnia dała radę. Warzywa były chrupiące, mięsko miękkie, a sos ostrygowy dodał im charakteru.
Wieprzowina z papryką |
WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ
450 g wieprzowiny
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 spora czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
15 g suszonych grzybów mun
5 łyżek sosu ostrygowego
sól
Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut.
Mięso myjemy, osuszamy, ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy aby obciekło. Do garnka wkładamy odsączone grzyby i gotujemy 10 minut.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Grzyby odcedzamy i grubo siekamy.
Na rozgrzanej dużej żeliwnej patelni podgrzewamy olej, wykładamy mięso, solimy (nie przesadzamy bo sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy - dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 3 minuty.
Podajemy z ryżem.
Wieprzowina z papryką |
Wieprzowina z papryką |
Wieprzowina z papryką |
SMACZNEGO :-)
Bardzo prosty, fajny przepis! Smakuje wyśmienicie. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńJanina
Nie ma za co ;-) Pozdrawiam :-)
Usuńprzepiękne zdjęcia! podziwiam i gratuluję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za miłe słowa ^^ Pozdrawiam również :-)
Usuń