Strony

Polecane miejsca

28 lutego 2014

Pączki prawie afrykańskie

Co niektórzy już wiedzą, że od kilku dni mocno ograniczam i zmieniam spożywane pokarmy oraz zaczynam się więcej ruszać. Wszystko za sprawą moich biednych kości, którym postanowiłam w końcu trochę ulżyć;-)
A tu masz... TŁUSTY CZWARTEK! I jak tu się ograniczać???
Na szczęście pierwsze dni "męki" miałam już za sobą i całkiem swobodnie mogłam mówić "nie, dziękuję" gdy ktoś częstował mnie pączkiem. Za to w domu zrobiłam trochę takich malutkich i chrupiących pączusiów, których zjadłam tylko 5 ;-) Oczywiście przynajmniej część tych kalorii później z siebie wybiegałam :-D 
Pączki zmodyfikowałam po swojemu, ale przepis "matkę" znajdziecie TU :-)


Pączki cynamonowo-imbirowe

PĄCZKI  CYNAMONOWO-IMBIROWE

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 szklanki mleka 2%
3 jaja
0,5 zapachu spirytusowego pomarańczowego
0,25 szklanki rozpuszczonego masła roślinnego

olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania


W jednym naczyniu mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i skórkę pomarańczową.
W drugim naczyniu łączymy mleko z jajami, przestudzonym masłem i zapachem pomarańczowym.
Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy używając miksera. Ciasto powinno ładnie się rozprowadzić, ale będzie zwarte.
W średniej wielkości naczyniu rozgrzewamy olej (gdy chcemy sprawdzić kiedy jest dobrze rozgrzany używamy kawałek obranego ziemniaka - jeśli od razu wypłynie na wierzch olej ma właściwą temperaturę).
Na rozgrzany olej wykładamy porcje ciasta - używając dwóch małych łyżeczek (jeśli porcje będą za duże pączki nie dopieką się w środku). Smażymy z każdej strony na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Pączki cynamonowo-imbirowe

SMACZNEGO :-)




Bardzo Tłusty Czwartek 2014Tłusty czwartek 2014Karnawałowe smażenie





23 lutego 2014

Pasta twarogowo-tuńczykowa

Dziś przepis na pastę kanapkową w sam raz na niedzielne śniadanie. Gładka konsystencja z chrupiącymi i soczystymi kosteczkami papryki... mmmm... :-)


Pasta  twarogowo-tuńczykowa

PASTA TWAROGOWO-TUŃCZYKOWA 

200g twarogu półtłustego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g)
3 jaja
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
1 ogórek konserwowy
3 łyżeczki miękkiego masła
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
natka pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz


Tuńczyka odsączamy.
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.
Twaróg rozgniatamy mieszając z masłem, musztardą i mieloną papryką. Dodajemy tuńczyka i posiekane jaja - mieszamy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, cebulę obieramy, razem z ogórkiem kroimy w drobną kostkę. Posiekane składniki dodajemy do twarogu z tuńczykiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki - mieszamy do połączenia się składników.

Pasta  twarogowo-tuńczykowa

Pasta  twarogowo-tuńczykowa


SMACZNEGO :-)


Drugie śniadanie w pracy Śniadanie mistrzów


 

19 lutego 2014

Sernik rosyjski

Pyszny i pulchniutki, na kakaowym spodzie - na pewno Wam posmakuje. Zaraz po upieczeniu spód mocno się kruszy, ale po kilku godzinach ładnie wilgotnieje. Zapraszam do częstowania się  :-)

Sernik rosyjski


SERNIK ROSYJSKI

Blacha 21 x 31 cm

Na ciasto:
   250 g mąki pszennej
   40 g kakao
   50 g cukru pudru
   1 cukier wanilinowy
   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   1 jajo
   150 g masła roślinnego

Masa serowa:
   600 g mielonego tłustego twarogu
   150 g masła roślinnego
   3 jaja
   130 g cukru demerara
   1 cukier wanilinowy
   1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  

Sposób wykonania
Masa serowa:
Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier wanilinowy i jajo. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy. 1/3 oddzielamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy blaszkę (nie musimy jej smarować bo ciasto jest wystarczająco tłuste).

Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach rozsypując na masie serowej.

Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Sernik rosyjski

Sernik rosyjski

Sernik rosyjski


SMACZNEGO :-)

18 lutego 2014

Zupa jarzynowa z pieczarkami

Na blogach królują pączki i inne tłustoczwartkowe rarytasy. Ja postanowiłam dać trochę odpocząć mojej wątrobie i sprawiłam sobie zupkę :-) Polecam wszystkim spragnionym witamin i trochę lżejszego jedzenia ;-)

Zupa jarzynowa z pieczarkami
 
ZUPA JARZYNOWA Z PIECZARKAMI

0,5 litra rosołu
1 litr wody
1 kostka rosołowa
200 g pieczarek
2 pomidory
200 g marchwi
100 g selera
1,2 puszki zielonego groszku
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
papryka mielona
3 łyżki śmietany 12%
natka pietruszki

Warzywa z pieczarkami obieramy i myjemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy posiekane pomidory. Całość zasmażamy.
Do rosołu dodajemy 1 litr wody - zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w słupki marchew, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
Dodajemy zasmażoną z pieczarkami i pomidorami cebulę oraz zielony groszek - gotujemy razem na wolnym ogniu jeszcze około 10-15 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie).
Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką. Zestawiamy z ognia, śmietanę hartujemy łyżką gorącej zupy i dodajemy do całości.
Podajemy posypaną zieleniną.

Zupa jarzynowa z pieczarkami


SMACZNEGO :-)



7 lutego 2014

Wspomnień czar...

Dawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne!

Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe


OWSIACZKI CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE

8 łyżek mleka
360 g cukru trzcinowego
100 g masła
2 łyżki kakao
zapach rumowy
90 g gorzkiej czekolady
100 g suszonej żurawiny
2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i cukier. Mieszając od czasu do czasu doprowadzamy do wrzenia (syrop musi się zagotować). Dodajemy pokruszoną czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia.


Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe

Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe

SMACZNEGO :-)


Dietetyczne ciasteczka



5 lutego 2014

Barszcz czerwony

Ostatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-)

Barszcz czerwony


BARSZCZ CZERWONY


1 kg buraków
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
2 kulki ziela angielskiego
0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa
szczypta cukru
szczypta kwasku cytrynowego


Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry (ja starłam na grubej tarce jarzynówce). Pokrojone buraki układamy w garnku i wlewamy około 2,5 litrami wody i bulion. Jeśli nie mamy bulionu wlewamy 3 litry wody i dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy pieprz (u mnie 5 ziaren), ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu).
Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną.

Barszcz czerwony


SMACZNEGO :-)





4 lutego 2014

Krokiety z kapustą i grzybami

Oto kolejne z moich ulubionych dań. Właściwie to mogłabym zjeść wszystko jeśli zostałoby nadziane kapustą z grzybami :-) Te krokiety najczęściej goszczą na moim stole w czasie świąt, ale w dzień powszedni prezentują się równie dobrze.

Krokiety z kapustą i grzybami

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Na ciasto:
0,5 kg mąki krupczatki
2 jaja
2 szklanka mleka
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka wody (dolewamy stopniowo jeśli ciasto jest za gęste)
olej do smażenia

Na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
30 g suszonych grzybów
1 duża cebula
pieprz
sól
olej do smażenia

2 jaja
2 łyżki mleka
bułka tarta
olej do smażenia

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Zmieniamy wodę i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu - odcedzamy.
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Odcedzamy i drobno siekamy razem z grzybami.
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy ok 2 łyżki mąki i zasmażamy. Dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy.

Miksujemy mleko z jajami, dodajemy mąkę i sol. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy wodę (ciasto powinno być lejące).
Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka).

Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy w żaroodpornym naczyniu. Gdy wszystkie krokiety będą obsmażone naczynie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy razem przez około 20 minut w temperaturze 150 stopni.

Krokiety z kapustą i grzybami

SMACZNEGO :-)