Strony

Polecane miejsca

27 sierpnia 2014

Szarlotka z kawałkami jabłek

Dwa tygodnie temu wróciłam z cudownego urlopu w Tatrach. Choć pogoda nie była najlepsza, to przeżyłam tam niezapomniane chwile i przeszłam szmat kilometrów po górskich szlakach. Mało tego, udało mi się nawet pobiegać ;-) Teraz mogę tylko powspominać planując kolejne wojaże, w czym pomaga mi smak szarlotki - najpopularniejszego ciasta w górskich schroniskach. Zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto!

Szarlotka z kawałkami jabłek


SZARLOTKA Z KAWAŁKAMI JABŁEK

Składniki na blachę  25 x 35

Na ciasto:
   0,5 kg mąki pszennej
   250g masła roślinnego
   3 żółtka
   2 łyżki śmietany
   50g cukru pudru
   16g cukru wanilinowego
   1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na obłożenie:
   2,5 kg jabłek antonówek
   140g brązowego cukru
   50g masła roślinnego
   3 łyżeczki mielonego cynamonu
   3 goździki

Z mąki, masła roślinnego, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto, wkładamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jabłka myjemy, obieramy kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego - kroimy w kostkę (niezbyt drobno).
Z lodówki wyjmujemy ciasto, oddzielamy 2/3 - wykładamy nim blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i podpiekamy przez około 10 minut.
W dużym (szerokim) rondlu rozpuszczamy masło roślinne, dodajemy brązowy cukier i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować.
Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C.


Szarlotka z kawałkami jabłek
Szarlotka z kawałkami jabłek


 SMACZNEGO :-)

Jedz polskie jabłka Jabłka wolności



 A oto kilka fotograficznych wspomnień ;-)


Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni

Peggi w kuchni





3 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda a zdjęcia piękne są :)

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia :) Mnie wyjazd wakacyjny jeszcze czeka. Uwielbiam takie proste ciasta, są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, a zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)