Strony

Polecane miejsca

14 września 2014

Ciasto marchewkowe

Składniki na blachę  25 x 35

Na ciasto:
   2 szklanki mąki pszennej
   1,5 szklanki cukru brązowego
    4 jaja
   3/4 szklanki oleju słonecznikowego
   1/2 szklanki oleju z avocado
   2 łyżeczko sody spożywczej
   3 łyżeczki cynamonu
   2 szklanki drobno startej marchwi (ok. 5 dorodnych marchewek)

Na polewę:
   1/4 kostki masła
   7 łyżek wody
   3 łyżki kakao
   opcjonalnie cukier jeśli chcecie aby polewa była słodka

płatki migdałowe do posypania


Ciasto marchewkowe

Ciasto:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy. Cały czas miksując dosypujemy przesianą mąkę, i oba oleje (można użyć jeden rodzaj oleju, ja zużyłam posiadane resztki :-) ). Powinniśmy uzyskać ciasto o dość zwartej konsystencji. Dorzucamy startą marchew, cynamon o sodę - mieszamy przy pomocy łyżki.
Ciasto wylewany do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Polewa:
Do niedużego rondelka wlewamy wodę i wkładamy masło, rozpuszczamy na niedużym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy kakao i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polewamy równomiernie wystudzone ciasto.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe


SMACZNEGO :-)






4 komentarze:

  1. Ciasto wygląda wspaniale, czym mogę zastąpić olej z avocado, by nie stracić na smaku i walorach ciasta? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć zwykły olej słonecznikowy... ja użyłam takie, które akurat miałam... przy tej ilości marchewki i cynamonu i tak dużej różnicy smak oleju nie zrobi ;-)

      Usuń
  2. witam,

    dzisiaj pierwszy raz próbowałam zrobić ciasto na blaszce 25x35, ale niestety nie urosło mi.Co zrobiłam Twoim zdaniem źle?Czy należało dodać proszek do pieczenia?

    pozdrawiam

    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, zamiast proszku do pieczenia jest tu soda w wystarczającej ilości aby ciasto wyrosło. Jeśli ją dodałaś to powinno się udać. Ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak, może piec nie był rozgrzany odpowiednio i za krótko się piekło, albo składniki się źle wymieszały. Ja robiłam ciasto z tego przepisu raz i wszystko wyszło jak na zdjęciu.

      Usuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)