Te pyszne ciasteczka wykonałam na bazie przepisu Joasi. Zmieniłam trochę proporcje i składniki, ale i tak wszystko wyszło super. Ciasteczka są mega kruche, dlatego należy z nimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić - wystarczy Ci na to 20-30 minut i już będzie można wcinać te pyszności.
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA ORZECHOWE
Na około 24 sztuki:
300 g masła orzechowego Primavica (bez dodatku soli i cukru)
3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara
1 jajo
szczypta soli himalajskiej
Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią, wykonujemy wzorek przy pomocy widelca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut. Studzimy na kratce.
Bezglutenowe ciasteczka orzechowe |
Bezglutenowe ciasteczka orzechowe |
SMACZNEGO :-)
W prostocie siła! Cudownie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPochrupałabym je:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie, zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń