Strony

Polecane miejsca

3 stycznia 2016

Kotlety z cieciorki

Ten przepis znalazłam u Beaty. Oczywiście nastąpiła lekka modyfikacja składników, niemniej kotlety są ekspresowe w wykonaniu i świetne w smaku. Mocno się powstrzymywałam, żeby nie schrupać wszystkich na raz ;-)

KOTLETY Z CIECIORKI

1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto)
3 szalotki
1/2 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól himalajska
papryka słodka
4 łyżki bułki tartej
1 jajo
kaszka kukurydziana do panierowania
olej do smażenia

Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną cieciorkę blendujemy na gładką masę (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody z gotowania).
Szalotkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Chwilę razem blendujemy.
Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Podajemy na ciepło bądź zimno.

P.S. Bezpośrednio po usmażeniu panierka wydaje się może nazbyt chrupiąca, ale na drugi dzień jest już idealna.

Kotlety z cieciorki

Kotlety z cieciorki



SMACZNEGO :-)


5 komentarzy:

  1. Kotlety z cieciorki są super! Może w końcu uda mi się przekonać do nich innych domowników!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne rozwiązanie. Musze to spróbować bo wygląda wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam ten przepis. Zrobiłam nieco ponad tydzień temu taki kotlecik, jest pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rowniez polecam ten przepis, nie testowalam, ale wyobrazam juz sobie, ze warto cos takiego zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  5. hejka musze sobie takie zrobic u siebie

    OdpowiedzUsuń

Jeśli nie posiadasz profilu na Blogger`ze, proszę zostaw przynajmniej pseudonim :-)