Tę pizzę zrobiłam zainspirowana przepisem znalezionym na fejsbukowym profilu Blue Marine Mielno. Jak tylko zobaczyłam zdjęcie pizzy dostałam przysłowiowego ślinotoku. Przepis
lekko zmodyfikowałam pod względem proporcji (podane przez kucharza
proporcje były chyba na pułk wojska ;-) ) i dodałam brokuł. Pizzę polecam bo jest smaczna, a gdy wykonacie ją wspólnie z przyjaciółmi zagwarantujecie sobie świetną zabawę ;-)
Pizza a'la Blue Marine |
PIZZA A'LA BLUE MARINE
Na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki letniej wody
20 g drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
ok120 g boczku wędzonego
1 cebula
2 marynowane papryczki piri piri
ok 200 g żółtego sera
garść rukoli
7 różyczek brokuła
tymianek
oregano
pieprz
Sos:
ok 200 ml sosu do spaghetti
Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 1/3 szklanki letniej wody (woda nie może być gorąca), dodajemy
cukier, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy
sól, oliwę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do
wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Sos do spaghetti blendujemy i podgrzewamy aby odparować nadmiar wody (ok 10 minut). Odstawiamy.
Brokuła myjemy i gotujemy na parze przez około 5 minut. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto
rozwałkowujemy (grubość ok 0/5 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy brzeg 1 cm.
Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy połową startego żółtego sera. Układamy pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plasterki boczku, przekrojone na pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą.